10/10/2018; Boek KNRM

"Menslievend en Zelfstandig". Het reddingwezen voor de fusie tot KNRM (1750-1991) door Henk Stapel.

Eerder dit jaar kreeg ik (de stichting tot behoud van de Bernard van Leer) het verzoek van Henk Stapel (oud directeur Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder) om een foto van de BvL te mogen gebruiken voor plaatsing in zijn uit te brengen boek. Hiermee gingen wij natuurlijk akkoord en waren vereerd.

IMG_4522

Aldus Henk in zijn 'Woord vooraf'; …"Dit boek gaat over hoe in Nederland het reddingwezen was geregeld en functioneerde, vanaf het midden van de achtiende eeuw tot eind twintigste eeuw. Het zijn menselijke eigenschappen, als ondernemingszin, innovatie, durf of betrokkenheid, maar ook behoudzucht, zuinigheid of afstandelijkheid, die daarbij naar voren komen. Regering, politiek en burgers stelden geregeld de vraag of redden niet een taak van de overheid zou moeten zijn en waarom de Amsterdamse en Rotterdamse reddingmaatschappijen niet fuseerden? Daarop komt nu een gefundeerd antwoord"….

Op 10 oktober ontvingen wij van de KNRM en Henk onderstaande brief inclusief het prachtige boek!

KNRM brief bij boek IMG_4523

Veel dank namens de stichting tot behoud van de Bernard van Leer.