De reddingen

De Bernard van Leer heeft verschillende spectaculaire reddingen op haar naam staan.


(bron: www.scheveningen-centrum.nl)

Schipper S.C. den Heijer en zijn bemanning redden met de Bernard van Leer op 29 december 1967, in een spectaculaire actie, de bemanning van de SCH 255 Pieter Junior.

Afbeeldingsresultaat voor Afbeelding SCH 255 Pieter Junior.

Maar de meeste bekendheid en roem zou de Bernard van Leer oogsten met de redding van de opvarenden van radiozendschip Veronica in 1973. Tijdens een vliegende orkaan (ruim windkracht 12) sloeg in de nacht van 2 op 3 april de Veronica van zijn ankers en strandde op de kust van Scheveningen. De Bernard van Leer voer uit en redde de voltallige bemanning. Deze reddingsactie bracht boot en bemanning landelijk veel publiciteit en werd met de grote zilveren reddingmedaille beloond.

Klik hier voor een geluidsfragment van de communicatie tussen de reddingboot Bernard van Leer en kustwachtcentrum ‘Scheveningen Radio’.

hans204

 

 

 

 

 

 

 

 

In totaal voer de Bernard van Leer vanuit Scheveningen 637 keer ter redding uit, waarbij 541 personen en 5 honden veilig aan wal gebracht werden. (Zie ook het in 2007 verschenen boek over de Bernard van Leer, geschreven door Bert Scheijgrond).