Zondag 22 juli

De weersomstandigheden lijken gunstig dus om 08.00 uur stomen we met het ebstroompje mee de haven van Borkum uit de Noordzee weer op. Het plan is om in één keer naar Vlieland over te steken, zo’n ruime 80 NM. In het gat van Schier nemen we via de marifoon afscheid van de Arthur die hiervandaan koers zet naar Lauwersoog. Aanvankelijk is er geen wind (ZW1) maar naarmate de uren verstrijken, ruimt de wind naar West kracht 5. Het weer is uiterst wisselvallig, het ene moment is de lucht stralend blauw met zon, het ander moment zwart en vol bliksem en onweer. In zo’n gitzwarte lucht nemen wij plotseling uit het wolkendek een slurf waar die naar beneden tot aan de zee reikt en die niet ver bij ons vandaan het water huizen hoog uit de zee trekt, een ware windhoos / tornado. Dit, samen met de bliksem en direct opvolgende donderslag maken dat wij de boot wat van dit geweld afsturen en een eindje omvaren om het noodlot niet te tarten….
Uiteindelijk komen wij om 18.30 uur, na ruim 10 uur varen onder het eiland Vlieland aan waar wij in een geultje het anker laten vallen en uitrusten van de spannende belevenissen van vandaag.


Het ontstaan van de slurf die even later een windhoos werd….


… en daarna weer stralend weer….