Vrijdag 29 juni

Alhoewel de wind vannacht flink is toegenomen, ZW 5 á 6 besluiten we toch de zee weer op te gaan voor een korte vaart naar Risör (15NM) waar wij op het reddingstation verwacht worden. De golven op dit stuk zee nemen redelijk grote (hoge) vormen aan omdat de zee tot vlak voor de kust tussen de 300 en 450 meter diep is en dan vlak bij de kust terug loopt naar een diepte vaneen meter of 20. De golven worden hierdoor hoog opgezet en dit is een spectaculair gezicht maar niet altijd even gezellig om in te varen. Voor deze korte oversteek is het echter goed te doen. Ook Risör is een prachtig klein dorpje met een haventje waar maar net plaats voor de BvL is. De redders van het aanwezige reddingstation komen tot in de kleine uurtjes bij ons buurten en wij bezoeken hun schip en krijgen veel uitleg over Noorse gebruiken en gewoontes. Om 02.00 uur te kooi maar door de zwel vanuit zee een heel onrustige nacht. De boot bonkt regelmatig zo hard tegen de kade dat alles schudt en kraakt en wij maar amper slapen kunnen.


Vaarweg naar Risör


Redders in Risör