Woensdag 13 t.m. woensdag 20 juni

Een weekje weg van de Bernard van Leer:
Een week lang laten wij de BvL in Stavern achter en bezoeken met E&L de Hardanger vidda en het fjord.. Na vertrek in korte broek en t-shirt werd de eerste hut gehuurd in Dagari z’n 30 km onder Geilo. Het weer was omgeslagen en de temperatuur gedaald naar 4 graden C. Overal sneeuw en snel stromende watervallen. We besluiten de volgende dag een voettocht te maken naar de top van de berg. Bij het ontwaken blijkt het licht te sneeuwen en tijdens de voettocht neemt de sneeuwval gestaag toe. Met alle meegebrachte kleren aangetrokken aanvaarden wij de tocht en bereiken we na 3 uur lopen de top. Het weer klaart op en met een bleek zonnetje aanvaarden wij de afdaling.

De volgende dag, vrijdag de 15e, rijden we naar Oystese waar we bij een boer een mooi hutje voor twee dagen huren kunnen. Het is een prachtige omgeving midden in het Hardanger Fjorden gebied. Het weer is inmiddels weer terug naar ‘prachtig’ en de omgeving is wonderschoon. Met rugzakken vol met eten en drinken maakten we een voettocht van ruim 7 uur door de bergen en rond het aanwezige bergmeer. De tocht staat historisch beschreven zodat alle markante plekken inhoud krijgen. Het is een zware maar zeer indrukwekkende tocht. Dit gebied is zeker met dit stralende weer werkelijk meer dan de moeite waard.

Op zondag de 17e rijden we verder van Oystese naar Rosendal waar we een mooi hutje aan een beek met open haard kunnen huren. We besluiten de volgende dag een ttocht naar de Folgefonna gletscher te maken. Het is wederom stralend weer en het wordt werkelijk een schitterende wandeling. In zo’n 7 á 8 uur lopen we naar de gletschertong wat werkelijk een indrukwekkend schouwspel oplevert. De volgende dag lopen we nog een eind de kloof in alwaar we snel stromende beken en schapen en geiten treffen. Weer met prachtig weer brengen we nog een bezoek aan de Barroniet, het kleinste kasteel van Noorwegen.

Woensdag 20 juni rijden we weer terug naar Stavern waar de BvL nog steeds in goede orde op ons ligt te wachten. De redders hebben er goed voor gezorgd en de havenmeester was ons gunstig gestemd……
Na op donderdag om 05.30 uur afscheid genomen te hebben van Egbert en Louette komt ‘savonds om 21.30 uur Tim uit Barcelona bij ons aan. Hij heeft 12 uur gedaan over zijn tocht van Barca naar hier.


Stavkerk uit 1180 in Nore


Fitjadalsvatn bij Oystese


Op de Hardangervidda