27 juni 2004

Hallo allemaal,
Na veel wind, kou en nu weer regen is het weer tijd voor een berichtje aan allen. We liggen momenteel in Oskarshamn, een klein plaatsje aan de zuidoost kust van Zweden, zo'n 120 mijl ten zuiden van Stockholm. Het weer laat ons nog steeds een beetje in de steek waardoor we drie dagen 'verwaaid' gelegen hebben (wind rond 15 m/s) in Kalmar. Dit is een oude Hanzestad aan de Kalmarsund, verbonden met een 6 km lange brug aan het eiland Öland. We kwamen daar terecht via Karlskrona en Grönhögen op Öland. De 'scherenvaarweg' tussen Simrishamn en Karlskrona was indrukwekkend. We hadden geluk want juist die dag was het goed weer en konden we tijdens het varen heerlijk buiten zitten en sturen. Het "Jan de Graaf"-bankje in de flying bridge kwam hierbij uitstekend van pas en voldoet prima. Je kunt zo relaxed zitten en toch alle vaarwegbebakening in de gaten houden en het schip goed op koers houden tijdens het varen door de smalle vaargeulen. In Kalmar vierden we met twee Zweden die we daar ontmoetten en die net twee weken op weg zijn met een piep klein zeilbootje naar Griekenland(?!?!?!).

Het Midzomerfeest is één van de belangrijkste feestdagen in Zweden. Het was bitter koud maar oer gezellig. Na het bezoeken van de festiviteiten; muziek, dans, klederdrachten, de midzomerfeest-boom, etc. nodigden zij ons bij hen aan boord uit voor het traditionele eten bij dit feest; haring met slagroom en dille, gehaktballetjes met paddestoelen, rauwe zalm met zoetzure saus en traditionele drank (een soort levenswater) dat bij ieder glas vergezeld ging van een drinklied dat zij samen voor ons zongen. Een hele belevenis. Gisteravond zagen we in de plaatselijke kroeg de voetbalwedstrijd Zweden tegen Nederland die met ontzettend veel mazzel voor Nederland goed- en voor Zweden slecht afliep. Alle aanwezige Zweden waren diep bedroefd en konden maar amper de tranen bedwingen.We hadden echt met ze te doen. Morgen vertrekken we voor een prachtige scheren vaartocht, tussen honderden eilandjes door vlak langs, uit het water opstijgende rotsen, naar Västervik alwaar we dinsdag a.s. Tim verwachten die 'sochtens naar Stochholm vliegt en dan met de trein naar ons toe komt. Het zal onze eerste gast aan boord zijn en we verheugen ons op zijn komst. Weer voldoende voor dit bericht, hopend op de zomer, gegroet, Hetty en Hans