17juni 2004

Vandaag 16 juni 2004, precies één maand na ons vertrek uit Amsterdam, liggen we nog steeds op 55.05.63 Noord en 14.41.64 Oost of te wel in Rönne op het eiland Bornholm. Van de al drie dagen aanhoudende wester storm hebben we hier geen last want we liggen hier zo vast als een huis, nog steeds "hoog en droog", op de hellingbaan (slip heet dat hier op z'n Deens) van de plaatselijke scheepswerf annex machinefabriek. Met een beetje geluk gaan we a.s. vrijdag of volgende week maandag het water weer in en is dit leed ook weer geleden. Dat mag dan ook wel want we zijn hier vrijdag alweer DRIE weken. Met de reparaties wil het wel redelijk vlotten. De beide schroeven liggen er momenteel af en de olie/water keringen worden gevlakt en opnieuw pas gemaakt. We hebben een heel kundige vakman die zich hiermee de gehele dag vermaakt maar uitsluitend Deens spreekt. Ik maak hem van alles duidelijk met een beetje Duits en Engels door elkaar of gewoon met plat (boers) Nederlands, ja Oma dat klinkt zelfs een klein beetje als Deens; "die büsse mut ie nog fien sliepen" (je moet die lagerbus nog slijpen met fijn slijppoeder). Inmiddels zijn de smeerolietanks schoongespoeld en de leidingen met perslucht doorgeblazen.

De machinefabriek heeft een aanpassing gemaakt (blijft toch een ergotherapeut) waarmee ze de bronzen bussen van de assen vanaf de buitenkant kunnen vlakslijpen waardoor de schroefassen niet gedemonteerd hoeven te worden. Het witmetaal van de dichtingsring is in de draaibank gevlakt en de rubberen drukringen zijn nog goed in tact. Alles kan nu dus weer in elkaar (met opvulringen natuurlijk) en dan maar hopen dat we goed gemeten hebben en dat, als het schip weer te water gaat, er geen water meer binnenkomt en geen olie meer uitlekt. Daar er duidelijk sprake was van visdraad om de schroefas die het hele zaakje beschadigd heeft, gaf de expert van de verzekering (n.b. oude eigenaar van de reddingboot Neeltje Jacoba) ons hoop dat het hier wellicht om een verzekerde schade gaat. Ook gaf hij nog veel nuttige tips bij het uitvoeren van de reparatie omdat hij dit zelf ook al eens gedaan had, erg prettig en handig. Hetty en ik, jullie weten wij kunnen toch niet stil zitten, hebben meteen het hele onderwaterschip maar 'even' een flinke beurt gegeven. Oude verflagen er zo veel mogelijk afgestoken, het hele schip in de primer, twee tot drie keer in de (giftige) antifowling en boven de waterlijn in de menie en morgen nog even voor een tweede keer in de blauwe glansverf. Hij ziet er dan weer smetteloos uit. De werf begint iedere dag om 06.45 uur, en dat in je vakantie, waardoor we dus flink lange dagen kunnen maken. We zitten al tijdens de lunch aan het bier en passen ons zo dan ook goed aan aan de Deense gewoontes. We hopen dat, zodra wij weer kunnen varen, de storm gaat liggen en dat de temperatuur (ca. 10 tot 12 graden) weer wat gaat oplopen zodat we in of na het weekend onze tocht richting Zweden kunnen vervolgen. Groeten vanuit een koud en stormachtig Bornholm, Hetty en Hans