11 juni 2004

Gisteren was het dan zover. De BvL ging het water uit en dat was dan ook wel nodig. Het onderwaterschip was hard aan een schoonmaakbeurt toe. Maar daar ging het deze keer niet om. Hoe zag de schroefas eruit……????
Daar kwamen we vandaag pas achter toen de werfmensen de schroef demonteerden en we een kijkje konden nemen in de afdichting. De rubberen drukring ziet er nog goed uit. Er lekte wel direct water en maar heeeeeel weinig olie langs de as naar buiten. Niet voor niets het water uit dus. Toen de lichtmetalen babith ring eraf en daar zat de ellende. Het witmetaal was volledig ingekerfd en gegroefd dat helaas ook het geval was bij de bronzen loopbus in de schroefaskoker. Van 'afdichting' was hier geheel geen sprake meer. Het inmiddels glas heldere water sijpelt er gestaag uit. Maar goed, de reden van de lekkage was nu volledig duidelijk maar hoe nu verder???

De werf stelt voor om de schroefas te trekken (er uit te halen) zodat ze de bronzen loopbus kunnen demonteren. Dan is het mogelijk om zowel de bronzen bus als de Babith ring in de draaibank op te zuiveren waardoor, na het vervaardigen en plaatsen van een vulring, weer een goede afdichting ontstaat. Na overleg met Jaap (KNRM) en Dick (ex-KNRM expert) zoeken we verder naar de oorzaak van deze heftige beschadiging en vinden resten van een visdraad die wellicht de schade veroorzaakt heeft. Ook de werfbaas komt kijken en denkt dat dit wel eens de oorzaak van het kwaad kan zijn. Hierover lichten we onze verzekeringsmaatschappij in en voeren gesprekken met hun expert. We hopen maar dat zij dit zullen zien als een verzekerde schade, afwachten maar. Dit weekend zullen Hetty en ik ons vermaken met het opnieuw aanbrengen van een flinke laag anti-fowling waarvoor wij inmiddels, na het grondig afsteken en krabben van de oude lagen, reeds een primer hebben aangebracht. Jullie zien wel, wij vervelen ons niet… We houden jullie verder op de hoogte via de "berichten aan allen" maar dit wilden we jullie toch even tussendoor mailen. Groeten vanuit een inmiddels regenachtig Bornholm, Hetty en Hans