9 juni 2004

Hallo allemaal, Hier weer een berichtje van ons vanuit (nog steeds) Bornholm. Het is een prachtig eiland en we hebben tijd genoeg om het te bezichtigen. We maken fietstocht na fietstocht en wandelen wat af! Het eiland is ongeveer 5 keer zo groot als Terschelling en heeft veel te bieden zoals, rotskusten, zandstranden, pittoreske vissershaventjes, visrokerijen, een prachtige middeleeuwse burcht-ruïne, ronde witte kerken (ook uit de middeleeuwen), mooie velden waar het koolzaad bloeit, vakwerkhuisjes overal, herten waar je zomaar oog-in-oog mee staat tijdens een fietstocht, etc. etc. Het hele eiland staat prachtig in bloei: gouden en paarse regen nog overal, seringenbomen in alle mogelijke kleuren, kastanjes, linden en meidoorns, die ze hier niet alleen als boom en struik hebben, maar ook als heggen; dan natuurlijk het fluitenkruid en ook overal korenbloemen, klaprozen en akelei-achtige bloemen. We liggen in de vissershaven en zijn nog steeds in afwachting van onze hellingbeurt. Als alles meezit gaan we morgen (donderdag 10 juni) om 11 uur uit het water.

Nu ligt de Deense reddingboot op de helling en dat duurde langer dan verwacht, maar morgen is dus voor ons the big day, dan gaan wij droog en wordt hopelijk duidelijk wat er aan de hand is waardoor er water in het smeersysteem van de stuurboord-schroefas komt. We hopen maar dat de schade te overzien is en dat ze het hier goed repareren kunnen. We hebben veel steun uit Nederland gehad van iedereen, waarvoor dank, de KNRM-ers Jaap en Jan en werfbaas Gerard, hebben ons met wijze raad bijgestaan, Bas heeft de tekeningen van de schroefas opgestuurd: we zijn er helemaal klaar voor. We gaan gelijk het onderwaterschip in de antifouling zetten, want als we er toch uit gaan, kunnen we dat meteen meenemen; komt dus goed uit dat we lekker uitgerust zijn hier op Bornholm. Overigens valt het wel op dat de Denen hier de hele dag door bier drinken, al om 9 uur zijn ze aan de Tuborg, Carlsberg, of wat voor bier dan ook en daar gaan ze gewoon de hele dag mee door. Zelfs de werknemers van de scheepswerf zitten, tijdens het werk, gewoon aan het bier. Ook hier leven de mensen met ons mee, we hebben uitgebreid gesproken met de Deense reddingsmensen en ook al hun materiaal bekeken. Ook met de 'havenautoriteiten', die eigenaar zijn van de helling en met de mensen van de machinefabriek die hier staat.