1 juni 2004: Rönne eiland Bornholm, Denemarken.

Na afgelopen dinsdag zijn wij op woensdag (26/05) met NW 4 vertrokken uit Maasholm met bestemming het eiland Langeland in Denemarken.
Voor de wind uit is dit een prima oversteek van ca. 40 nm (nautische mijlen). We meren in een piep klein haventje in Spodsbjerg af, hebben een eerste blik op Denemarken en verstaan geen klap van wat ze hier zeggen. Gelukkig spreekt iedereen hier goed Duits en Engels. Op donderdag is het weer wederom goed en besluiten we direct door te varen naar het eiland Mön, een oversteek van zo'n 70 nm. De tocht voert over groot open water zowel als fjorden-kusten en door nauwe stromen tussen eilandjes door. Prachtig om hier met je eigen boot doorheen te tuffen!!! We vinden een prima ligplaats in het visserhaventje van Klintholm. Bij een zojuist aankomende visserman kopen we verse kabeljauw die Hetty weet om te toveren tot een heerlijke ovenschotel, jam jam..

Richting Bornhol
Omdat het weer ons nog steeds goed gestemd is besluiten we de volgende dag om 07.00 uur het erop te wagen en de zeereis naar Bornholm, ruim 80 nm, 10 uur varen, te aanvaarden. Halverwege deze tocht zitten we dichter bij het (oost-)Duitse eiland Rügen en de kust van Zweden maar we gaan door naar het laatste Deense eiland onder de zuid-west punt van Zweden; Bornholm. Met een flinke windkracht 5 van achteren stuiteren we om 17.00 uur de haven van Rönne binnen en vinden een goede ligplaats in de vissershaven. En hier liggen we nu nog steeds……. Tijdens de laatste paar zeereizen was het mij opgevallen dat de oliesmering van de stuurboods schroefas niet geheel correct functioneerde. Na onderzoek blijkt er zeewater in de schroefaskoker te komen waardoor de smering niet goed verloopt. Met dit probleem durven we eigenlijk niet verder te varen en besluiten we wijze raad in te winnen bij bevriende KNRM'ers. Het gaat ernaar uitzien dat de 5 keerringen (onder water) van de schroefas beschadigd zijn en wellicht vervangen moeten worden….dik balen dus….. Gelukkig liggen we hier in de vissershaven vlak bij een scheepswerf met machinefabriek maar om nu, na twee weken al, met de BvL het water uit te moeten, daar hadden we niet op gehoopt. Maar goed, komt tijd komt raad en we liggen hier uiteindelijk in prachtig weer op een prachtig eiland. Als de noodzakelijke reparaties achter de rug zijn dan hebben we het plan om naar de zuid-oost punt van Zweden te vertrekken naar het piep kleine eilandje "Ütklippan" . Maar nu eerst werk aan de winkel…..