dinsdag 25 mei 2004: Maasholm.

Maasholm, een klein stadje aan de Schleie

Hier een eerste e-mail bericht vanuit een koud, bewolkt, regenachtig en winderig Duitsland.
We zitten in Maasholm, een klein stadje aan de Schleie, dat is een zeearm van de Oostzee in Sleswig-Holstein, zo'n 10 mijl noordelijk van het Kieler fjord. Onze eerste week zit er op en die is heel voorspoedig verlopen, we hebben ruim 350 zeemijl afgelegd (zo'n 650 kilometer) en zijn al met al in vier dagen van Amsterdam naar de Oostzee gevaren. De eerste dag van IJmuiden naar Teschelling, toen van Terschelling naar Borkum (eerste Duitse wadden-eiland), van Borkum naar Brunsbüttel (monding van het Nord-Ostsee-Kanal) en van Brunsbüttel naar Holtenau (einde van het kanaal) op de Oostzee in het Kieler fjord. Het weer was ons zeer ter wille, wind was er nauwelijks en zon volop, dus dat waren super-relaxte zeetripjes met factor 10 op het achterdek! Alles functioneert prima aan boord, motoren draaien goed, generator functioneert, elektrisch koken valt helemaal niet tegen, douche is super, de toiletten ook, maar alleen de automatische piloot vertoont vreemde kuren als hij is aangesloten op het navigatie-programma op de computer. Het is ons de eerste dagen regelmatig overkomen dat hij opeens volkomen onverwacht en zonder dat wij er iets aan doen, 90 graden bakboord uitstuurt….Nou was dat gelukkig midden op zee, met goed weer en goed zicht geen enkel probleem, maar prettig is het niet…Hans heeft met de leverancier van het navigatie-programma gebeld, maar we zijn er nog niet achter wat de fout veroorzaakt, dus geven nu de automatische piloot zelf de koers-opdrachten en dan gaat het prima.

Vanaf vorige week vrijdag waait er een straffe wind hier, het is windkracht 6 tot 7 en als er buien zijn is het 8 tot 9. We zijn, na mijn verjaardag in Holtenau gevierd te hebben (heerlijke dag met volop zon; zie foto!) op maandag vertrokken met als bestemming Langeland / Denemarken, maar kregen de wind volledig dwars, dus hebben koers verlegd naar het noorden en liggen dus nu in Maasholm op de Schleie. We hebben hier heerlijk gewandeld langs de Oostzee en natuurlijk genieten we volop van het Erdinger hefebier, wat nergens anders als in Duitsland zo goed smaakt. De CV bewijst goede diensten, de temperatuur is hier (maar in Nederland hebben jullie precies hetzelfde weer begrijpen we op de middengolf zender, waarop we ook alle stormwaarschuwingen ontvangen) veel te laag voor de tijd van het jaar; 's nacht daalt hij zelfs tot 3 graden (brrr). Als ik om me heen kijkt vanuit de radio-hut, dan zie ik overal witte schuimkoppen en bomen (mooie bomen hebben ze hier, zelfs vlak bij zee, dat zie je nooit bij de Noordzee met z'n eb en vloed) met gebogen bovenkanten; de wind giert om het schip, als je naar de lucht kijkt lijkt het wel oktober en de regen klettert op de ramen. Kortom goede dag om in de haven te liggen! Speciaal bericht voor Willeke: mooie stenen hebben ze hier joh: echt een enorme variëteit aan graniet, vuursteen, kalksteen en helaas weet ik niet meer namen -zal een boekje aanschaffen-. Heb al één groot (maat bierflesje) stuk steen (zwart doorzichtig van binnen) voor je meegenomen zodat je er iets van kunt hakken: zou dat lukken denk je, heeft dat zin of kan ik mijn pogingen -en voortdurend naar beneden kijken tijdens standwandelingen- beter staken (zal Hans opluchten).