22-26/05 KNRM-200 Amsterdam

Dit jaar viert de KNRM haar 200 jarig bestaan (1824 – 2024). Van woensdag 22 tot zondag 26 mei heeft de BvL deelgenomen aan dit groots opgezette evenement bij het Nationale Scheepvaartmuseum Amsterdam. 

Omdat de Magere-brug in Amsterdam stuk was moesten wij met de reddingboot door de Weespertrekvaart naar Driemond varen om via het AR-kanaal en het Noordzeekanaal in IJmuiden te kunnen komen. Gelukkig betaalt, voor het deelnemen aan dit evenement, de KNRM onze brandstof! Woensdag avond verzamelt de ORG-vloot zich in de Seaport Marina in IJmuiden. Voor het eerst is ook de prachtig gerestaureerde C.A. den Tex erbij. In de ochtend maken alle boten zich klaar voor de ‘grote parade’ richting Amsterdam.

In twee sluiskolken worden alle boten (Historische reddingboten, moderne operationele boten en buitenlandse boten) naar binnen geschut en wordt de parade op leeftijd geformeerd. Ter hoogte van het NDSM-terrein gaf de blusboot van de PoA ‘Eerewater’, met dank aan Martin M.

In de Zouthaven moesten enkele boten alles strijken om onder de spoorbrug door te komen. De schepen die te hoog waren (510 bij NAP) moesten blijven liggen wachten tot de nachtelijke draaiing (ca. 01.30 uur). Aan de speciaal aangelegde pontons aan het Marineterrein in het Oosterdok meerden de schepen in kiellinie aan.

De KNRM heeft kosten nog moeite gespaard om dit een absoluut geslaagd evenement te maken. Drie dagen lang werden alle bemanningen voorzien van slaapplaatsen, eten en drinken, en diverse festiviteiten zoals boekpresentatie en eerste uitgifte KNRM-200 postzegels. En op zaterdagavond een geweldige afsluiting met BBQ en drank bij ambachtelijke brouwerij Homeland.

KNRM en met name Koos; hartstikke bedankt!